Earthlings (Dünyalılar)

 
sadece trailer'ı ile bile yüreği sıkan, her şeyi alt üst eden bir belgesel bu..

bir dünyalıya eziyet etmenin cezası yeterince ağır olmadıkça, endüstrileşmiş et üretimi kabul edilebilir bir ortama kavuşmadıkça ve biz insanlar dünyalı kardeşlerimizi hiçbir minnet duymamız gerekmeyen hammadde gibi görmeye devam ettikçe bu görüntüler azalmayacak ne yazık ki.. merhamet epey uzaklarda kalan bir kavram ve bunu beklemekle zaman harcamamalıyız..

ne olacak peki..? ne yapılabilir..?

(*)belki öncelik farkındalığı arttırmak olmalı, sofrana gelen balığın, tavuk butunun, dana kıymasının nasıl proseslerden geçtiğini öğrenmelisin mesela.. buna göre seçimlerin şekillenir öncelikle.. endüstrileşmiş üretimin nasıl bir yüzü olduğunu öğrenmelisin.. üretimin büyüklüğü yüzünden nasıl bir israfla karşı karşıya olduğumuzu bilmen gerek.. bu israf ve kocaman endüstri yüzünden iş çığırından çıkıyor.. et yemeyecek miyiz..? burada vejetaryenliği tartışmıyorum.. et yiyeceksek de bunu böylesi yüzümüzü ekşiten, midemizi bulandıran görüntülerle değil insana yakışır şartlarda yapmalıyız..o yüzden sofrana gelen etin, tercih ettiğin fast food ürününün nereden, nasıl ve ne şartlarda geldiğini öğren öncelikle ve seçimlerini buna göre şekillendir..

(*)sadece kürkü için canlı canlı yüzülen hayvanları görürsen üst baş ayakkabı vs deri kökenli eşya alırken neyin ne olduğuna dair bir fikrin olur..

(*)sirk denen o aşağılık mekanlarda hayvanlara yapılan eziyeti bilirsen bu eğlenceye gitmemeyi tercih edebilirsin..

(*)keza başrolünde hayvan olan tüm gösteriler bunun içinde, yunusların vs.. akrobatik su gösterileri de dahil..

(*)gördüğün gibi çoğu zaman esas aktör para.. eğer bu kaynağı kesersek bir şansımız olabilir..

(*)sokak hayvanlarına yapılan eziyetten haberdar olursan artık daha dikkatli bakarsın çevrene ve dün kafanı çevirdiğin yolda tekmelenen, evcil ortamda yetiştirilip sonra sokağa atılan kediyi, köpeği korumak için bir aksiyonun olabilir belki..

...
hasılı kelam, önce bilmek gerek.. sonra da bildiğinin gereğini yapmak..

www.earthlings.com


06 Aralık 2011